מאז נכנסו החיישנים לחיינו לפני מספר שנים, הם הספיקו לחולל לא מעט מהפכות ושינויים בתחומים שונים, תודות לטכנולוגיה שלא מפסיקה לצעוד קדימה. מבין אותם שימושים שונים בחיישנים, נמצא ה-Encoder, ההתקן האופטי-מגנטי ששינה את תחום התעשייה הקלה והכבדה. אז במידה ואתם לא בדיוק סגורים על מה זה אינקודר ומה עושים איתו, תוכלו למצוא את התשובות במאמר הבא.
מה זה Encoder?
אינקודרים הם התקנים (מקודדים) אופטיים או מגנטים המשמשים למדידת אורכים, מרחקים ומהירויות ביחס למקום המדידה. ניתן גם להגדיר אנקודר כמכלול אלקטרואופטי (תת-תחום המשלב אופטיקה ואלקטרוניקה), הכולל אפשרות למדידה מדויקת של אורכים בפרמטרים שונים, במערכות מיכון ואוטומציה.
ישנם סוגים שונים של אנקודרים, עליהם נפרט בהמשך, אשר משמשים למדידה בכלים מכאניים והנדסיים שונים.
מה הם המרכיבים העיקריים של ה- Encoder ואיך הוא עובד?
אנקודר בדרך כלל הוא התקן אופטי הכולל מספר מרכיבים .
ראשית, ישנה דיסקה עגולה אשר מחורצת על רצף הרדיוסים במרחק זוויתי קבוע אשר מאפשר לאור לעבור דרכם. מצד אחד של אותה דיסקה נמצא מקור אור, כאשר קולטן אור נמצא מצידה השני. קולטן האור אחראי לקליטת האור.
כאשר הציר מסובב את הדיסקה כנגד אובייקט מסוים, האור נקלט דרך החריצים בפולסים קצובים בהתאם למהירות הסיבוב . הזרם שמופק לסירוגין, בהתאם לקליטת האור, מועבר ישירות אל יחידת הבקרה או החישוב הרלוונטית. אותה יחידת בקרה, ממירה את הרווח שבין אותם ‘פולסים’ של אור ליחידות אורך רלוונטיות.
אילו סוגי Encoders נפוצים קיימים?
- Encoders אופטיים: אנקודר אופטי הוא האנקודר הבסיסי, אשר פועל באמצעות מכלול עם דיסקה, חריצים ומעבירי אור משני צידי הדיסקה, האחד קולט את האור והשני מהווה את מקור האור.
- Encoders מגנטיים: השיטה המגנטית באינקודרים מבוססת על אפקט המגנטיות באותו אופן כמו המגנטי , אלא שקווי החלוקה צרובים על מס מגנטי .החיישן מגנטי קורא את הקטבים המסומנים ומבצע את החישוב לפי עיבור האותות. Encoder מגנטי יהיה לרוב במבנה טבעתי.
- Encoders ליניאריים: אינקודרים אשר משדרים את המיקום הליניארי לאות אנלוגית. אנקודר זה משמש בדרך כלל למדידה ישירה של ציר הנעה ליניארי.
סוגים נוספים של Encoders – אבסולוטיים, סיבוביים, אינקרמנטליים, אינקודרים הניתנים לתכנות ועוד.
באיזה תחומים מיושמים האינקודרים?
אינקודרים משמשים מכונות בתחומי תעשייה שונים ומגוונים, כמו גם במערכות אוטומציה.
בין היישומים השונים בהם נעשה שימוש ב-Encoders ניתן למצוא למשל:
- מדפסות תעשייתיות
- מכונות הדמיה ורנטגן
- מכונות מילוי
- בקרת מנועים
- רובוטיקה
- מכונות CNC
- מכונות מיון
- מערכות תעשייתיות
ועוד.
איך בוחרים Encoder בצורה נכונה?
בחירת Encoder נכונה תוכל לסייע לכם לניהול יעיל ולבקרה חכמה על מערכות אוטומציה ומיכון שונות. בעזרת אינקודרים מותאמים, תוכלו לקבל את המערכות בשיא תפוקתן ולייעל תהליכים וביצועים באופן משמעותי.
כשאנו רוצים לבחור Encoder עלינו להתחשב במספר פרמטרים שונים, אשר יבטיחו לנו תוצאות מדויקות. בין הפרמטרים השונים כדאי לקחת בחשבון את:
- סוג ה-Encoder
- רזולוציה – כמות החלוקות – פולסים לסיבוב
- דיוק
- מהירות תנועה
- סביבת העבודה
- אמינות מוצר, ויברציות למשל
- עמידות לטמפרטורה
המקום הנכון ל- Encoder הנכון
חברת שרף טכנולוגיות הנעה פועלת משנת 1989 בתחום הבקרה התעשייתית, בדגש על מערכות הנעה .
בין שאר הפעילויות, החברה מתמחה באינקודרים ומייצגת את ELTRA ENCODERS האיטלקית, המספקת קו מוצרים איכותי ונרחב של אינקודרים בעלי תקנים בינלאומיים ובאיכות הגבוהה ביותר. החברה גם מפתחת אינקודרים במפרטים מיוחדים על פי דרישה.